Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


rOTI pAUNG pANAS
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
rOTI pAUNG pANAS



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Saturday, 31-Mar-2007 13:19
Roti Paung Panas!!! Jap Souffle Cheesecake!! Char Horr Funn!!!
Salam Maulidur Rasul...

Hari ni cuti umum sempena Maulidur Rasul... Breakfast mommy buat Roti John MamaFaMi.. :-D sedap seh... tak sempat nak snappo sebab kepingan pertama Damia dah tibai..the next one Daddy.. sebab nak makan panas-panas..so last-last by the time mommy punya turn..(last sekali la.. :-D ) :-D terus mommy pun ngap! lapor beb..dok tahan nengok org lain dah menikmatinya dulu.. 8-)

Tengahari keluar pergi makan Nasi Kerabu kat Restoran Kerabu kat Jalan Pejabat! :P :P nyum!nyum! mommy amik lauk ayam percik..daddy daging bakar..tak lupa solok lada jugak! Gambor? Pun tarak..ngap! Lapor! :-D

Lepas tu terus pergi beli barang keperluan 'dapurku syurgaku' :-D borong apa yang patut.. then daddy terus ke Durian Burung pi beli Roti Paung Panas! Humang Aiii! Memang sodap..especially makan panas-panas...nikmatnya..kelembutannya.. waduh..cam mana nak kenen resepi ek? $-) kena berguru dengan kak Ida ni :-D

Roti Paung (Paun :-D tganu kena ada 'g' kat belakang yea! ) Panas!!!!

Lepas tu terus ke Pasar Bukit Besar (Pasar 'Gorik' (Maghrib-sebab buka petang menurut cerita org sini ;-) ) beli lauk-pauk untuk minggu ni..
Balik rumah, Damia & Danish tadi tak nap..mula la meragam dan tengok-tengok dua-dua dah tertido atas sofa..
Mommy pun masuk dapur mulakan pojek..hehehe...lama coti..semangat berkobar2 nak mula projek semula weh!!! Daddy pun masuk dapur siang ikan, ayam, daging, udang etc sementara mommy buat kek...jeng..jeng..jeng...mommy cuba buat Japanese Souffle Cheese Cake..lama dah teringin nak buat kek ni sejak tengok kat page http://babybatriesyia.fotopages.com/(k.Nina)..nampak macam lembut jer... then semalam belek fp http://rinnchan.fotopages.com/(kak Rinn) wah..jumpa lagi..erm..so tadi dah beli barang apa yang patut so mommy pun godak-godak la... :-D Unfortunately kek mommy macam tak naik tinggi..belah bawah macam moist lebih skit..sebabnya maybe la..masa mommy buka aluminium foil tu nampak basah = air still masuk :-( waduh..ni first time mommy buat cheese cake guna baine marie method..memang tak reti..so gamble je..jenuh baca tips etc kat fp k.Nina.. anyway, taste wise..sedap! memang sedap!
Resepi k.Nina & k.Rinn sama cuma quantity k.Rinn guna kurang skit dari k.Nina..sebab first time nak cuba mommy ikut resepi k.Rinn..terima kasih to both of you K.Nina&K.Rinn for the recepi and tips ;-)
Kita tepek resepi k.Rinn terus ek..tenkiu! ;-)



JAPANESE SOUFFLE CHEESE CAKE

Ingredients
200gm cream cheese (Room temperature)
50ml fresh milk
3 eggs (Seperated)
100gm castor sugar
30gm cornstarch
2 tablespoon lemon juice
1/2 teaspn cream of tartar

Instruction
1. Preheat oven at 175 deg cel. Line 18cm cake tin with grease proof paper.
2. Soften cream cheese in large bowl. Add milk and continue mixing with med speed.
3. Add 1/2 of the castor sugar, egg yolks, cornstarch, lemon juice and cream of tartar, combined together.
4. whisk egg whites in seperate large bowl until stiff peak formed. Add the remaining sugar little by little until mixture stands in stiff peak. ( Petuanya kalau diterbalikkan bowl pun putih telur yg cukup kembang tu takkan terkeluar..cubalah..tapi kalau terkeluar jugak..heh heh heh....kena buat lain la jawabnya..)
5. Fold half of egg whites mixture into cream cheese as gently as possible. Fold the remaining eggs gently but thoroughly.
6. Water bath bake for 45 mins on the lower shelf.
( Pasal masa baking ni mungkin terpulang kepada oven masing2.. )
7. Leave in the tin until cool enough to handle.


Then untuk dinner mommy buat Char Hor Fun dari http://rinnchan.fotopages.com/(Rinnchan)..mak aiii...memang sodap! Daddy sampai tak cukup la LOL LOL
Sekali lagi k.Rinn..kita tepek terus ek..ampunn.....mekacih bebanyak! Memang sedap! Kena pulak dengan cilipadi potong&kicap! fuh! :P Thanks again for this delicious recepi!!!



Char Horr Funn
Ingredients:
- makes 6 to 7 servings
1 pckt raw kuey teow (abt 600gm)
3 cloves garlics
1 teaspn white pepper
1/2 teaspn black pepper
chicken fillet, thinly sliced
meat, thinly sliced
12 med sized prawns
15 fishballs
5 crab flavoured fish filamen
2 cubes chicken stocks
1/2 carrot, julienned
kailan
spring onion
eggs
sesame oil
5 tblspn soy sauce
corn flour, mix with 1/2 cup of water
Water, sufficiently

Method :
1. Clean kuey teow with hot water. Drain and keep aside.
2. Sprinkle 2 or 3 drops of sesame oils into frying pan and pour in soy sauce. Immediately add in kuey teow, stir just until soy sauce coated the kuey teow.
3. Divide and place kuey teow on prepared plates.
4. Seperately prepare the gravy. Just stir fry garlics, add in peppers. Continue fry, then add in meat. Stir and leave to cook.
5. Add in chicken fillet, prawn, fishballs and crab filamens and vege.
6. Pour in water and let simmer for a while. When it starts to boil, crush in chicken stocks and pour in cornstarch mixture and let simmer until gravy thickens.
7. Add salt to taste.
8. Break eggs into gravy one by one (qty according to servings) but do not stir.
* Just pour the hot gravy on kuey teow served on plates.. and have with soy sauce and bird chillie.


marlin: memang sedap :-D
jeff : hehe..yang mana satu..idaman kalbu? 8-)
ida isk: hahaha..tu la.memang sedap! panas2..butter kat bawah tu..huhu... kena berguru dgn ida camna nak kenen dgn org nak mintak resepi :-D tapi kalau ida nak kenenkan lagi bagus..sbb kita sure malu lerr :->
hanieliza: cobalah k.liza..memang sedap!
rinnchan: thanks kak!! memang sedap! wah..char horr funn byk tu utk 7 org..kat umah ni utk 3org pun tak cukup LOL LOL
Zie: ye kak zie..kat durian burung tu..sedap kan! wah..bila balik nnt habaq la ek..buleh kita jumpa :-)
mamazieza: knock..knock..org ada tapi bendanya dah habis LOL LOL
~F&Z~ : hehe..kalau dekat dah bagi sepiring dah kak.. :-D
cakcibur: memang sedap bila makan pepanas kan..lembut jer..saya makan tak sedap ntah berapa ketoi..ngup ngap..thanks ya..insyaallah..bebila nnt leh try lagi ;-)
mama_aisyah: hehe..sila la..ya ni char horr funn tau..amikla..tak mare :->
nabialishad: haha..lamo den coti..tu yang habis dapur tu den kojokan LOL cubo ekau tengok boto-boto..kodai pun kalah tau LOL LOL
Ummi Aleeya: hehe..thanks Ally..ni angin R la ally..lagipun dah lama tak masak2 utk family.. ;-)
MamaFaMi: hehe..dun worry ma..i know someday, oneday..you'll do it! skit ja lagi..sabar yea ;-) dak pun ma wat le kueytiaw tu..dah wat kueytiawnya dpt la wat char horr funn tu! :-D

© Pidgin Technologies Ltd. 2014.